BeagleCore-teamet

BeagleCore-teamet: Ansgar Hein, Martin Steger, Christian Biermann og Viktor Mierau

En udviklingshjælper i frimærkestørrelse: Med Open Source-modulet BeagleCore vil Ansgar Hein og hans team tilbyde start-up-grundlæggere en pladsbesparende løsning til den industrielle markedsføring af IoT-systemer. En løsning, der vel at mærke er til at betale.

Da Ansgar Hein for første gang havde med computere at gøre i 1980’erne, var han 12 år gammel og eksperimenterede med C64. Teknologien ”embedded computer” var fremtidssange, og kontaktskabene var så store som varevogne. I mellemtiden er vi landet i ”Internet of Things”-tidsalderen (IoT muliggør tegnebogsstore enkeltkortscomputere, såsom Raspberry Pi, Arduino og Beagle Bone Black, og sågar hobbyudviklere kan udvikle embedded løsninger, lige fra køleskabsstyring til kameraovervågning.) Ansgar Hein, 42, er forblevet tro mod sin lidenskab for teknik. To start-ups har marketingsspecialisten allerede bragt til verden. For tiden understøtter han projektet BeagleCore, sammen med sin medspiller og ophavsmanden Martin Steger. Inspirationskilden er boomet af den omtalte enkeltkortscomputer.

Beaglecore-2

Det bliver fremadrettet mindre – med BeagleCore

Ideel for start-ups: Industriduelig og prisvenlig hardware

Meinerzhagen i Südwestfalen, en kontorbygning i erhvervsområdet, et team på 4 medarbejder hos BeagleCores central. Ansgar Hein står med en tekstmarker i hånden i konferencerummet. ”Vores produkt er kun omkring en tredjedel så stor som Beagle Bone Black”, fortæller han. ”Den udnytter denne force og kan derudover noget, som ikke er set tidligere i denne form.” Eftersom man bedre forstår markedsåbninger, når man ser, hvad de omgiver, tegner Hein nu en halvcirkel foroven og forneden på et flipchart-papir. I den nederste skriver han ”Hobbyudviklere” og i den øverste ”High End”. Det er over pladsen imellem områderne, at broen skal bygges. Hein ser et enormt start-up-potentiale inden for hobbyudvikler-området: ”Vi sigter mod dem, som med en privat tekkies midler kan udvikle professionelle programmer.” For at kunne udnytte deres idéer kommercielt og komme tættere på High End-området med få bestemmende virksomheder mangler disse udviklere som regel blot én ting: En prisvenlig hardware, som er langtidstilgængeligt, og hvormed man kan serieproducere.” Præcis dér sætter grundidéen fra Hein og teamet ind. Målet er at modificere de populære enkeltkortscomputere på en sådan måde, at de i tilstrækkelig grad imødekommer de industrielle krav. Man er kort sagt ved at modne en udviklerhjælp til hardware start-ups.

Beaglecore-3

Her er tingesten: En 3D-model af BeagleCore BCM1

Kernefunktionen fra BeagleBone Black i et industridueligt miniformat

”Vi har beskæftiget os med Raspberry Pi og Arduino, men vi valgte faktisk ret hurtigt BeagleBone Black som platform,” siger Hein. Med sine fleksible udvidelsesmuligheder og den stærke processor retter BeagleBone sig allerede fra begyndelsen mere mod de erfarne og professionelle brugere. Det er egentlig ideelt til en indsats i industriområdet – hvis det ikke var for forvirringen af de påstykkede capes, tilslutninger og kabler, som automatisk opstår hos udvikleren. ”Den slags løsninger er ofte meget kreative og effektive, men kan seriemæssigt ikke markedsføres.” siger Hein. ”Går blot ét kabel kaput, er der ikke noget, der fungerer.” Sådan er det ikke med BeagleCore: Den er på størrelse med et stort frimærke (32 mm x 49 mm), bliver afloddet, kommer uden kabel- og stikvirvar og bliver i hvert fald ”embedded” ganske rent.

Start-ups kan udvikle prototyper med BeagleBone Black og gøre dem markedsmodne med BeagleCore

Ud over enkeltmodulet vil Hein og de tre kolleger også tilbyde et startsæt bestående af modul og basisboard. ”Det læner sig op ad BeagleBone Black, men kernen er BeagleCore modulet.” Det danner ifølge Hein grundlaget for skræddersyede, pladsbesparende og professionelle løsninger.

Open Source som et tillidsskabende tiltag

For at sikre en særlig stabilitet er BeagleCore bevidst udviklet som pålodningsmodul og ikke stikmodul. Det betyder, at målgruppen begrænser sig til udviklere med professionelle ambitioner, som har adgang til loddeværktøjer eller kan sende serieproduktionen til en ekstern udbyder. ”For hobbyudviklere, der bare vil vande deres blomster automatisk, er BeagleCore ikke det mest effektive valg.” Open Source hardwarekonceptet beskriver Hein som et tiltag, der skal skabe tillid til produktet. Der er ingen grund til at tænke, at produktet bliver efterlignet. Der er noget andet, der er meget vigtigere: ”Gennem Open Source-konceptet har vores kunder adgang til det verdensomspændende og veletablerede BeagleBone community og kan være sikre på, at det ikke strider mod nogen form for ophavsret, eller at byggedele bliver taget af markedet”.

Beaglecore-4

BeagleCore modulet for sig og integreret i startsættet

Crowdfunding som PR- og markedsforskningsværktøj

Også mærket ”Made in Germany” spiller en rolle: Det lille BeagleCore team residerer i lokalerne hos en middelstandselektronikvirksomhed og kan række ud til både et omfattende netværk og et veletableret tillidsforhold i en af de stærkeste industriregioner i Tyskland. ”Det har hjulpet os meget, at vi kunne gå til slutproducenten med det samme, da vi fik vores ide for 18 måneder siden”, understreger Hein.

I sommeren 2015 bragte en crowdfundingkampagne på Kickstarter vigtige og nye erkendelser. Selvom den tilstræbte sum ikke blev opnået, var der diverse pressemeddelelser og omfattende feedback fra interessenter. Crowdfunding tjente på den måde som PR- og markedsforskningsværktøj.

Også en opfindelse fra BeagleCore teamet: Den underholdende crowdfunding thriller:

Egne produkter på baggrund af BeagleCore

Firmaer kan indbygge BeagleCore seriemæssigt i deres produkter uden yderligere licensomkostninger. En større kunde benytter allerede BeagleCore: Elektronikudbyderen Varhson, som har ansvaret for omkring 25.000 rensningsanlæg verden rundt, vil fremover knytte BeagleCore til sine modulstyringer. ”Derudover er vi blandt andet i kontakt med et start-up, som har udviklet innovative metoder til måling af luftkvalitet.”

Hvis alt går, som marketingschef Ansgar Hein og hans kolleger forestiller sig, er begyndelsen lagt til en succeshistorie med den planlagte salgsperiode i april 2016, som vil trække meget mere med sig: BeagleCore bliver startskuddet for entreprenørscenen inden for hardwareområdet. Fra Meinerzhagen i Südwestfalen midt inde i det verdensomspændende embedded-community. Og alt sammen med et ”kontaktskab” på størrelse med et stort frimærke.

Er du også en rigtig Tekkie? Se mere her.

beaglecore-3d

BeagleCore – uden kabel- og stikvirvar