En spændende rejse begynder

En gang for længe siden, ja sådan begynder min lille historie også.

Jeg er 46 år, og har haft interessen for elektronik lige så længe jeg kan huske.

Det hele startede da jeg var ganske lille, vel omkring de 5 til 6 år, min far ”Han er gammel radioamatør, OZ8DM hed han, men er ikke aktiv mere.”

Radio byggesæt hos Conrad

Men han tabte en dag en lille kasse med skruger, møtrikker, skiver osv. Han sagde til mig, at hvis jeg ville sorter den for ham, havde han noget til mig, og som den lille knægt man nu var, ja så gik man jo i gang med den opgave. Min far havde altid tid til at man kunne komme op og sidde på skødet, også selv om at han talte med ”gutterne” og gennem den vej har jeg lært meget af det jeg ved i dag, her er vi tilbage i 1970erne engang. Men jeg blev færdig med at sorter kassen, og kan så huske at jeg 5 til 6 år gammel, fik en stor 100 Watt’s loddekolbe og en gammel bilradio, jeg kunne sidde og lodde i, nu var man jo sej, for sådan noget gjorde far jo også. Mor derimod var knap så positiv, da hun jo mente at det var jo alt for farligt for sådan en lille knægt, men ja interessen var vagt og jeg har siden rodet rigtigt meget med elektronik, dog er jeg aldrig blevet radio amatør. Lysten til lige at blive det har aldrig rigtigt været der.

Loddeteknologi hos Conrad

Men i de gode gamle dage, ja da var komponenter jo ikke bare noget man gik ud og købte, det var dyrt, så når muligheden var der, ja så blev der skrallet komponenter fra gamle printplader og hvor man nu ellers kunne få fat i billige komponenter. Print var også noget vi selv lavede, det var ikke noget man bare tegnede på en computer, sendte til et firma og nogle dage efter dumpede der en plade ind gennem brevsprækken. Nej man startede med at sidde og tegne diagrammet på papir. Blyant og viskelæder blev flittigt brugt. Så blev det ”strikket” op, rettet og tilrettet, før man gik i gang med at lave det på millimeter papir. Millimeter papiret brugte man til at tegne selv printudlægget på. Der skulle viskes og rettes mange gange, men når det så var overstået, ja så kunne man lægge et stykke klart ”tegnepapir” over det og nøjsomt sidde og tegne efter med en sort tus.

Da ”printtegningen” så var færdig, ja så kunne man rense en printplade, sprøjte den med Photo lak, og med UV lys, ”lyse” printtegningen over på printplade. Så var det ”bare” at fremkalde den, ætse den og så i gang med at bor huller. Også havde man en færdig printplade.

Printkort og Printplade hos Conrad

Og nej det var ikke sjovt hvis man fandt en fejl, for så var det en ”ommer” helt fra bunden af, eller også kunne man jo lige skære en printbane over og lægge en lus. 🙂

Kasse til UV belysning, printbor masken osv. var jo selvfølge også hjemmelavet.

Ja det var dengang, i dag er det hele blevet en hel del nemmer, kasser (som vi også selv lavede) Printene, komponenter osv. Dem kan man jo i dag købe til billige penge, f.eks. her hos Conrad.

Men må dog indrømme at får jeg en ”printplade” i dag, ja så bliver den skrallet for hvad jeg nu mener man kan bruge.

Nogle sidder nok og tænker, tja hvad kan vi lige bruge sådan en artikel til, men jeg tror der er mange der sidder derude og kan nikke genkendende til det. 🙂 Hvis man er af min årgang.

Hvad der så er sket siden, tja det kunne jo være man kunne skrive en artikel om det, hvis der da er nogle der syntes det er en god ide.

Men jeg kan kun sige, det er en hobby jeg har haft hele livet, lige siden jeg var ganske lille og syntes det er en fantastik hobby, med uanet mulighed i, man kan altid finde på noget nyt at lave, ja måske er det allerede lavet, og man kan jo så ”bare” købe noget, der kan det man har brug for. Men det at have lavet det selv, fået det til at virke, lige som man selv ønsker det, se det er en helt anden snak og tilfredsstillelse, som man kun får gennem det at være kreativ, selv have lavet tingene.

Men det er blevet nemmere, i dag har vi firmaer som Conrad, hvor man lige kan ”købe” den dims man lige står og mangler. Men jeg kunne blive ved og ved og ved, men nu må denne lille artikel have en ende. Så den kommer her.

The end.

Allan Madsen, Stevning, Als.

Komponenter hos Conrad

Conrad Elektronik