“Maker”-skolen

Dr. Markus Stäuble fra Forlaget Franzis omgivet af sin bogsamling.

Bøger og læreprogrammer til morgendagens tekniknørder. Med hjælp fra produktmanager Markus Stäuble manøvrer Forlaget Franzis på succesfuld vis gennem IT-bogkrisen.

Ingen husautomatisering, intet intelligent køleskab, intet “Internet of Things”. I stedet handler det om at lege, læse højt og putte børnene. Markus Stäuble er en far, for hvem intet er vigtigere end at være der for sine to børn. Efter fyraften spiller hans arbejde ingen rolle. Men indimellem kan han ikke lade være. Da hans 4-årige søn skubber sin Playmobil-bil hen over tæppet, ryger der med det samme en ide gennem hovedet på Markus Stäuble: Man kunne jo lave en motor til den! Derpå følger der en teknisk film i Stäubles hoved: Hvilken motor ville man vælge, hvordan kunne man styre den, og hvordan skal man koble den sammen?

Googles søgemaskine vs. fagbogsafdeling

Mens Markus Stäuble fortæller anekdoten, sidder han i sit kontor foran computerskærmen. Omkring ham hersker der et kreativt kaos: En proppet bogreol, en hjemmelavet VHF-radio, mens der på skrivebordet står forskellige byggesæt. “Jeg har teknik i blodet”, siger Stäuble om sig selv. Allerede som barn eksperimenterede han med C64’eren og programmeringssproget Basic. Han studereder datalogi og var blandt andet chefudvikler hos et firma, der leverede web-services. I 2008 skrev han den første tyske bog om iPhone-programmering. I dag arbejder den 40-årige i en branche, der skulle forestille at være i krise: Han er produktmanager hos et fagforlag for computerbøger.

2013 var et skæbneår for mange af hans kolleger. Tre velrenommerede firmaer gik under. Det var skæbnens ironi. En branche, der igennem længere tid havde tjent sine penge på lærebøger om internettet, blev undermineret af selvsamme internet. Mange potentielle kunder ville nu hellere hente deres information hurtigt og billigt. Google-søgningerne truede derfor med at gøre fagsektionen i boghandelen rangen stridig.

Maker2

Da branchen begyndte at kæmpe for tre år siden, havde Forlaget Franzis allerede reorienteret sig.

Mere “Maker”, mindre nørd: Et forlag genopfinder sig selv

Forlaget Franzis fra omegnen af München, hvor Markus Stäuble arbejder, findes stadig. Her ser man ingen spor af krisen. Særligt selvbevidst lyder forlagets nye slogan: “Eksperternes mærke”. Men hvordan har Markus Stäuble og hans kolleger formået at omstille sig? “Da branchen for to-tre år siden begyndte at kæmpe, havde vi allerede orienteret os mod noget nyt”, siger han. Resultatet: Man søger forgæves efter tidligere titler som “Word for seniorer” eller “Internet for sene begyndere” i kataloget fra 2015. Franzis har foretaget en komplet image-makeover. De er gået fra det klassiske computer- og elektronikrådgivende kerneområde til yngre tekniktemaer, som følger trenden: Eksperimenter med Raspberry Pi og Arduino. Robotter, hacking og internetsikkerhed. Digitale fotos og billedbehandling. Enkelte langtidssælgende udgivelser løber stadig, som f.eks. håndbogen til de aktuelle Windows-versioner eller kørekortslærebogen fra 2015/2016.

En gammel støvsuger bliver til minibar

Præmissen for emnesøgningen er klar. For at give læseren merværdi har forlaget brug for indhold, som man ikke finder på nettet. Målgruppen er såvel erfarne selvbyggere som nybegynderne. Men grundideen alene er ikke nok, det skal også være så frugtbare tanker, at det er nok til en hel bog. Bliver der bygget eller styret elektronisk, er Markus Stäuble kompetent. Dertil har hans arbejdsgiver helliget sig et miljø, som de senere år har trængt ind i Europa fra USA: Maker-bølgen – som hovedsageligt er at finde i FabLabs eller Repair-Cafes.

“Vi leder efter det, som ikke er at finde på nettet – og laver bøger om det.”

Kernetanken er enkel: “Makers” vil ikke smide ting ud, de vil hellere bearbejde og udvikle dem kreativt. Franzis tilbyder passende bøger til foretagendet: En “Upcycling”-bog beskriver eksempelvis, hvordan man bygger en grill ud af en defekt vaskemaskine. Eller forvandler en udrangeret støvsuger til en minibar. En “Biohacking”-bog viser vejen for hobbyøkologer og DIY-biologer – helt i tråd med en bredere “Maker”-vision: At gøre teknik og videnskab tilgængelig for den brede befolkning.

Et overraskende hit: Byg din egen flagermusdetektor

“På Maker Fair i New York passerer omkring 100.000 mennesker igennem hallerne i løbet af to dage”, fortæller Markus Stäuble. “Så langt er vi dog ikke kommet her.” Han og kollegerne besøger også de relevante teknik- og “Maker”-messer i Tyskland og resten af Europa. “Vi analyserer markedet og går i dialog med vores læsere”. Stäuble henter et byggesæt med påskriften: “Byg din egen flagermusdetektor” fra reolen. “Når det kan lade sig gøre, får kunden ikke bare en bog fra os, men et bog-tilbehørssæt.”

“Raspberry Pi-trenden har nået sit højdepunkt, det næste, der boomer, er droner og 3D-printere.”

For fire år siden tilbød Franzis stadig hovedsageligt radioprodukter i sit byggesætsudbud. “Så ville vi udvide afdelingen og udfærdigede på baggrund af et forslag fra en kunde flagermusdetektoren.” Det var ikke et trendy produkt, det var ikke et sikkert produkt, og det var internt meget omdiskuteret, men Franzis satsede på sit instinkt i stedet for markedsanalyserne og landede et overraskelseshit. I mellemtiden har forlaget udviklet en hel produktserie på baggrund af den fikse ide: Metal- og elektrosmogdetektorer, lydtryksmålere og tordendetektorer.

Maker3

Flagermusdetektor i stedet for radiobyggesæt – Franzis satsede på instinktet i stedet for markedsanalyserne.

Et forlag, som danner skole for morgendagens skabere

Idegeneratoren – det er det omdømme, som Markus Stäuble har oparbejdet. Som produktmanager er han ansvarlig for 30 nyudgivelser om året: “Jeg kan umuligt skrive dem alle selv.” Derfor samarbejder Stäuble med selvstændige forfattere. En undtagelse er den nyligt udviklede eksperimentpakke til “Internet of Things”. Konceptet har han udviklet sammen med to kolleger, og han har selv skrevet håndbogen “Ved dette skrivebord”. Målgruppen er især unge mennesker, der gerne vil lære “The Internet of Things” at kende med en legende tilgang. Det er dog ikke alt: “Materialet er sådan indrettet, at det kan anvendes som undervisningsmateriale i datalære i 6.- 7. klasse.” Stäuble tager sit yndlingshardware i hånden: En poteformet printplade, hvor diverse sensorer kan tilsluttes. Ved hjælp af softwaren “FlowStone”, der følger med i pakken, fungerer det som koblingscentral. Konceptet bygger på trin og hurtig succes: Læseren lærer først de vigtigste elementer inden for programmering. Derefter kan han gennemføre eksperimenter. Når han målet, følger næste etape.

Maker4

“Jeg har teknik i blodet”, siger Stäuble om sig selv.

Eksperimentér med “The Internet of Things”

“Vi vil gerne vise på en underholdende måde, hvordan hverdagsting kan kobles sammen med internettet.” Markus Stäuble fremviser en af de avancerede opgaver: Han forbinder printpladen med computeren via USB og tilkobler en temperatursensor, en summer og en digital talviser. Derefter loader han skærmen fra det tilhørende programinterface. “For at eksperimentet fungerer, skal de enkelte komponenter være korrekt forbundet og tilkoblet de rigtige steder.” Via computeren indstiller Stäuble en tærskelværdi på 32 grader. Visningen ligger stadig på 27 grader, hvilket er den aktuelle temperatur i rummet. Stäuble holder sin hånd over temperatursensoren, og med det samme stiger visningen. Først til 32, så til 43 grader. “Tærskelværdi overskredet.” Som reaktion afgiver summeren to bip. “I samme øjeblik frakobler et relæ”, forklarer Stäuble. Et mønstereksempel på “The Internet of Things”. For i det virkelige liv kan man tilslutte yderligere et apparat. Eksempelvis en ventilator, der altid starter, når rummet når en vis temperatur.

Selvbyggere forandrer selvbygsforlaget

Som noget nyt er der sågar flere serier til den helt unge målgruppe. “Eventyr-elektronik” og “Den lille hacker” lader børn verden over opdage videnskabs- og teknikverden. “SmartKids” metalboksene stiller elektroniske byggeelementer til rådighed til små eksperimenter. “De andre komponenter kan findes i enhver husholdning”, siger Stäuble. “Vi viser blandt andet, hvordan man kan producere energi fra frugt og grønt.”

Børne- og ungdomsprogrammet er ved siden af “Maker”-bøgerne den gren af Franzis’ forretning, der vokser hurtigst. I den forstand kunne man kalde forlaget for den nye “maker”-generations skole – med Markus Stäuble som leder. Det er netop manden, der i 8. klasse vandt en datalære-konkurrence, som understøtter morgendagens tekkies og ingeniører.

“Som barn eksperimenterede jeg med Commodore 64, i dag udvikler jeg læreprogrammer til morgendagens tekkies.”

Et køleskab, der taler med internettet, har Markus Stäuble endnu ikke: “Jeg har ikke tid.” Men hvad med motoren til sønnens Playmobil-bil? Var det ikke et emne for en bog? Og rent faktisk har forlaget en bog, der viser, hvordan man vækker legoklodser til live og kan styre dem med en smartphone. “Man kan ikke udelukke det”, siger Markus Stäuble og griner. På hans skrivebord ligger der et eksemplar af mikrocontrolleren Arduino, ved siden af ligger en æske Playmobil. “Jeg er netop i gang med at prøve noget lignende.” Selvbyggere forandrer verden. Markus Stäuble er en af dem.

Er du også en rigtig Tekkie? Se mere her.