Smartphonen styrer dit Smart Home

Kevin Förster er et gennemført teknikkyndigt menneske – og hans kone Corinna ved, hvordan hun skal håndtere systemet.

Fra styring af lys til indbrudssikring: Kevin Förster fra Hamburg har sammensat en personligt optimeret husautomatisering bestående af minicomputeren Raspberry Pi og komponenter fra forskellige systemer.

Historien begynder med en manglende kontakt til lyset i soveværelset – og ender med et dråbevandingsanlæg i haven. Herimellem går der seks måneder. I den tid har Kevin Förster udviklet en Smart Home-løsning til sin nye ejerlejlighed i Hamburg Øst. En løsning, der ikke findes magen til. “Egentlig er det elektrikerens skyld”, fortæller Förster. Da han og konen Corinna første gang så det stadigt tomme nybyggeri, havde de ikke mulighed for at fremsætte flere ønsker. Alt var færdigmonteret, også de elektriske installationer. “Det undrede os meget, at der kun var én kontakt i soveværelset, som oven i købet var placeret lige ved værelsesdøren.” Den 32-årige så for sig, hvordan han skulle tumle gennem værelset i mørke, og han bad derfor om en løsning. Tilbuddet fra den tilhørende elektriker var følgende: For 500 euro ville han hellere end gerne montere en kontakt ved siden af sengen. Försters umiddelbare tanke var: For 500 euro skifter jeg selv alle kontakterne i hele lejligheden, så jeg kan styre dem med min smartphone. I stedet for at blive irriteret over den høje pris får jeg en masse sjov ud af det.

smartphone2

Förster redder verden hver dag i sit hjem – en vaskeægte tekkie-superhelt

En blanding af Smart Home-systemer og Open Source

Som sagt, så gjort. Som freelance softwareudvikler er Kevin Förster en teknikkyndig type, og han er derfor allerede vant til at pusle med problemer, indtil de er løst. Som styring til loftslyset i soveværelset valgte han at installere en trådløs kontakt under sengen fra det førende mærke på husautomatiseringsområdet, HomeMatic. “Vores babysitter eller min svigerfar kan selvfølgelig også betjene kontakten manuelt.” Kevin Försters helt personlige lyskontakt befinder sig derimod i menuen på hans smartphone. Her kan han vælge soveværelset og tænde og slukke lyset, som han ønsker. Før det trådløse signal når frem til Försters mobil, skal det igennem forskellige stationer: Fra en HomeMatic styreenhed, der gemmer sig i skabet i soveværelset, sendes det via Ethernet til Försters netværk og bliver inkorporeret i husautomatiseringserveren FHEM. Forkortelsen står for “Freundliche Hausautomatisering und Energie-Messung” (Venlig husautomatisering og energimåling). FHEM kører på styresystemet Linux på et eksemplar af minicomputeren Raspberry Pi, som blot er på størrelse med et kreditkort. Raspberry’en er den centrale styreenhed i hjemmets automatiserede system. Den ligger i stuen under fjernsynet og kommunikerer via WLAN med FHEM-appen på Försters smartphone. “Man kunne lige så fint have benyttet HomeMatic-softwaren til styring via smartphone”, forklarer Förster, “men som en ægte tekkie, der er glad for at eksperimentere, foretrækker jeg personligt de åbne løsninger.” FHEM-softwaren opererer under en Open Source-licens og tillader derfor Förster at integrere Smart Home-komponenter fra de forskellige udbydere. Men “det kører ikke altid lige glat. Man skal have tålmodighed og en smule tekkie-erfaring.”

smartphone3

“Som en ægte tekkie, der er glad for at eksperimentere, foretrækker jeg personligt de åbne løsninger.”

Talestyring med Apple-assistenten Siri

Förster kan ligeledes kontrollere lyskontakten i soveværelset og resten af lejligheden via talestyring. Han har installeret Apple iOS’ intelligente assistent, Siri, på sin iPhone. “Jeg opretter forskellige scener for de enkelte kontakter og apparater i lejligheden, hvilket kan ses som et sæt indstillinger, man tildeler enheden.” Som eksempel har han valgt Godnat-tilstanden for alle rum. Loftslyset er tændt. Han sætter sig på sengen i soveværelset med sin iPhone i hånden. “Siri har efterhånden lært, hvad jeg vil have hende til at gøre, men som bonus giver hun mig altid nogle nye og ofte bizarre svar med en vis ironi.” Det skulle være en slags joke fra Apple-udviklernes side i et forsøg på at gøre Siri mere tiltalende og menneskelig. “Lad os se, hvordan hun reagerer, når jeg aktiverer Godnat-tilstanden om eftermiddagen.” På iPhonens skærm dukker der et spørgsmål op: “Hvad kan jeg hjælpe dig med?” Förster siger klart og tydeligt: “Start Godnat-tilstanden”. Fra iPhonens højtaler svarer Siri: “Men – klokken er kun 12.51.” Samtidig dukker følgende op på skærmen: Scene “Godnat påbegyndes.” Förster taster med fingeren. Siris stemme reagerer: “Godt, jeg har sat dit ydmyge hjem i tilstanden Godnat. I samme øjeblik slukker lyset i hele lejligheden.

“Når det kommer til lysstyring og beskyttelse mod indbrud, stoler jeg på min smartphone.”

Kevin Förster har rent teknisk også opdateret resten af lejligheden, helt efter egne ønsker. Når han og fruen Corinna sidder i sofaen og vil se film om aftenen, slukker loftslyset i det sekund, han tænder fjernsynet med sin iPhone. Sønnen Paul, som lige nu er i børnehave, taler også ofte med stemmeassistenten Siri via fars smartphone i sit værelse, fortæller Förster. Han har installeret en specialkommando til den kugleformede loftslampe, der minder en smule om Dødsstjernen fra Star Wars. Så snart den 5-årige siger: “Sluk Dødsstjerne”, forsvinder lyset. Smart Home er også for de små tekniknørder.

Sensorer som dørvogtere

Ved første øjekast ser Kevin Försters lejlighed ud som enhver anden. Fire værelser, to badeværelser og åbent køkken. Der er intet, der afslører, at der her er tale om et teknisk velfunderet hjem. “Lyset i soveværelset var det første fiks”, siger han. “Derefter skulle jeg bare have mere.” Derfor kan Förster nu simulere en tilstedeværelse i lejligheden via sin smartphone: “Når vi er på ferie, kan jeg tænde en eller flere lamper via FHEM-appen på bestemte tidspunkter i bestemte rum.” Til den lille Paul har Corinna og Kevin også udviklet en børnevenlig lysløsning: Så snart han forlader sit værelse om natten, tænder lyset i gangen ganske automatisk. Det samme sker, når han åbner døren til badeværelset. På den måde kan drengen orientere sig på et splitsekund. Til formålet har Förster monteret HomeMatics sensorer på dørene. Via FHEM har han programmeret lyset, så det tænder i et begrænset tidsrum, når døren åbnes, og det slukker automatisk efter 15 minutter.

“Så snart jeg forlader huset, slukker alle lys bag mig – alt sammen automatisk.”

Som indbrudssikring har Förster udbygget de ni ydervinduer – et efter et – og dørene i stueplanslejligheden er forsynet med den samme type sensorer. Når et vindue åbnes, bliver han med det samme gjort opmærksom på bevægelsen via en push-besked. “Lad mig give et eksempel”, siger han, hvorefter han åbner vinduet i børneværelset. Fra telefonen kommer der nu en kort lyd, mens en besked viser sig i FHEM-appen: “door contact kids2: open.” Kids2 er det navn, Förster har tildelt vinduet i børneværelset. Han lukker vinduet igen. På smartphoneskærmen ændrer beskeden sig omgående til: “door contact kids2: closed.” “Skulle nogen i mit fravær komme ind i lejligheden, eller glemmer jeg selv at lukke et vindue, bliver jeg informeret med det samme.” Traditionel sikkerhedsteknik er ikke relevant for Förster, hans alarmsystem er push-beskederne fra mobilen, som han altid har med sig.

Smart Home med Geofencing

Det er dog slet ikke det hele. “Når min kone og jeg forlader huset, sætter vi det i ‘Away’-tilstand, og alt lys går automatisk ud.” Til det formål benyttes ikke tilstedeværelsen af personer, men tilstedeværelsen af deres smartphones. Teknikken, som Förster benytter sig af, hedder Geofencing: “Man opstiller et virtuelt hegn inden for en bestemt radius, og derefter tilknytter man bestemte handlinger ved en overskridelse af denne grænse ved hjælp af smartphonen.” I den forbindelse har Förster fået flere henvendelser fra venner og bekendte, der har spurgt ind til datasikkerheden. Han har selv en klar holdning: “Overvågning finder kun sted hos mig, når jeg selv søger det. Hele infrastrukturen i min husautomatisering ligger hos mig og ikke i en eller anden Cloud.” Efter at flere af familiens cykler er blevet stjålet, overlader han heller ikke kælderen til tilfældighederne. Under en kælk har han skjult endnu en Raspberry Pi, som er tilsluttet et webkamera. “Apparatet laver ikke andet end at tage billeder af min kælder, sekund for sekund, hvorefter de bliver gemt.” Det installerede program søger efter forskelle mellem det aktuelle billede og det forrige. Når der viser sig en forskel på en serie billeder, får Förster en push-besked på sin smartphone. “Når der er nogen i kælderen, kan jeg med det samme tjekke livestreamingen.” Selv hvis indbrudstyven skulle finde webkameraet og ødelægge det, er det for sent. Billederne er for længst synkroniseret via WLAN via Försters smartphone og flere af hans computere. Efter ti dage bliver de automatisk slettet.

“I min kælder bliver tyvene automatisk fotograferet af et webcam.”

smartphone4

Kevin Förster bliver aldrig rigtig færdig – men alle greb er på plads

Selv småting i familiens hverdag er blevet teknisk optimeret: Har min kone brugt vaskemaskinen i dag? Skal jeg snart hænge tøj op eller lægge det i tørretumbleren? Disse spørgsmål kan Kevin Förster allerede svare på, inden han træder ind i lejligheden efter arbejde. Vaskemaskinen, der gemmer sig i et køkkenskab, har en stikdåse tilsluttet, der kan tændes og slukkes, og som måler effekten. Derfor lander det aktuelle energiforbrug via et web-interface direkte på Försters smartphone. Förster kan således aflæse, om vaskemaskinen har forladt standby-tilstanden i løbet af dagen og dermed har været i brug.

“Permanent byggeplads med underholdningsfaktor”

Fra styring af lys til indbrudssikring. Kevin Försters husautomatisering er både sofistikeret og personlig, og alligevel er det et mønstereksempel: Teknikkyndige mennesker som Förster vælger perlerne i de lukkede systemer, kombinerer dem med minicomputeren Raspberry Pi eller mikrocontrolleren Arduino og perfektionerer dem med Open Source-løsninger såsom FHEM, så man opnår et helt personligt Smart Home. De henter inspiration i tekkie community’et, skriver de passende scripts og deler gerne deres idéer. Det handler om tekkie-credit. Hvad der for en gennemsnitsbruger ville være en ulempe, er for mennesker som Kevin Förster snarere en kombination af spænding og fascination. “Man bliver aldrig rigtig færdig.” Hans to-do liste efter seks måneders Smart Home: At kontrollere det samlede forbrug af vand og strøm, beskytte køkkenet og kælderen mod fugtige overraskelser med en vandsensor samt at kunne fjernstyre emhætten i køkkenet.

I øjeblikket planlægger Förster dog først at integrere en Gardena-dråbevander til haven i husstyringssystemet. “Til det formål vil jeg sandsynligvis integrere en aktuel vejrdatabase i netværket.” Et muligt scenarie ved den næste ferie kunne sagtens være: Så snart Hamburg har været uden regn i to dage, får Kevin Förster beskeden “Vand nu!” på sin smartphone. Fra sit behagelige leje på stranden sørger han med et par tast i FHEM-appen for, at både plæne og planter ikke tørster. Husautomatisering af typen Gør-det-selv: En permanent byggeplads med stor underholdningsfaktor.

Er du også en rigtig Tekkie? Se mere her.