Tekkie

Conrad – tekkie siden 1923

Tekkie-1

Ifølge folkeviddet ser man altid alting meget klarere i bakspejlet. En konstatering der også kan siges at gælde i forretningslivet. Derfor er historier om virksomhedsledere, der så tingene klarere og før de andre  – og som vigtigst af alt besad vovemodet til at gøre noget ved det – altid så meget desto mere spændende. En sådan historie kan man fortælle om Conrad Electronic. Selv efter 90 år er det trods voldsom vækst stadig en familievirksomhed, som hele tiden udvikler sig i teknikkens tjeneste.

Radio Conrad – startup’et der var med lige fra starten

Firmaets grundlægger, Max Conrad, havde i det krisetyngede år 1923 modet til at åbne en forretning i Berlin og sælge et moderne produkt – radioen. Han var så at sige med helt fra starten og så det som sin opgave at gøre radioen som kommunikationsmiddel tilgængelig for alle mennesker. Færdige apparater var dengang undtagelsen, og derfor kunne man hos Radio Conrad købe byggesæt med alle de dele, der hørte hjemme i radioens trækasse: Spoler, detektorer og kondensatorer. Teknikbegejstrede folk havde dermed muligheden for selv at bygge deres modtagere, eller lade en Conradmedarbejder konstruere et fungerende apparat for dem. Hvilken teknologisk innovation! Et øre ud mod verden, som var tilgængeligt for alle. På den måde kunne man for eksempel den 29. oktober 1923 for første gang høre Caruso udenfor koncertsalen og uden brug af grammofonspilleren, modtage Stresemanns tale direkte fra det weimarske parlament og lytte til stemmer, der før var langt uden for hørevidde.

Tekkie-2

Fjernsyn fra A til Z. Som at være der selv med fjernsyns-byggesættet

Efter Max Conrad overtog sønnen Werner firmaet i en alder af kun 21 år. Og nøjagtigt ligesom sin far var også sønnen smittet med radio-virussen. Det er derfor ingen overraskelse, at Werner Conrad var med til at sætte den anden teknologiske revolution i gang i de tyske hjem.  I året for olympiaden, 1936, havde fjernsynet premiere i Tyskland, og selvfølgelig tilbød WERCO, som WERner CONrads firma hed, de passende byggesæt, som kunne gøre det utrolige muligt. Store begivenheder, som for eksempel internationale konkurrencer med atletikstjernen Jesse Owens, kunne nu opleves udenfor stadions mure hjemme fra sofaen. Ved radioudstillingen i Berlin i 1937 udstillede Conrad de første fjernsynsbyggesæt og udgav sin første bog: “Fjernsyn fra A til Z”. Her opstod også det første katalog.

Tekkie-3

Krigens afslutning i 1945 sendte Max’ søn Werner til det nordlige Oberpfalz. Og han havde noget med, som en anden radiopionér manglede. Max Grundig i Fürth ville fabrikere færdige radioer, men handel med færdige apparater var blevet forbudt af de allierede. Man måtte dog frit sælge enkeltdele. Derfor forsøgte han sig med byggesæt. Conrad kunne levere de manglende drejekondensatorer fra den italienske producent Ducati, og dermed opstod det legendariske radiobyggesæt “Heinzelmann”.  Der foregik på den tid en livlig tanke- og materialeudveksling mellem Hirschau og Fürth, og gennem forretningerne blev Conrad og Grundig hurtigt venner. Den ene leverede drejekondensatorer, den anden fik komplette Heinzeilmannbyggesæt til at sælge.

Tekkie-4

Underholdningselektronik var det store salgshit i forretningslivets gyldne år i slutningen af 50’erne og starten af 60’erne.

I 1954 trådte Klaus, Werner Conrads 18-årige søn, ind i familiefirmaet. Det var tiden omkring rørradioen, det grønt lysende magiske øje og musikskabene. Lysvinduet strålede kun, når senderen var ordentligt indstillet og viste den perfekte frekvens. Mens den første satellit, Sputnik 1, skyder rumæraen i gang den 4. oktober 1957 og kredser om jorden med en hastighed på 24.500 km/timen, udbygger radio- og elektronikstorforhandleren Conrad sin forretning med leveringslagre i Berchtesgaden, Berlin, Düsseldorf og Nürnberg. Dengang kunne man bestille apparaterne billigere via Conrad kataloget. De første varehuse, der solgte tekniske apparater og dele, opstod, og Conrads gul-røde flåde af VW-busser var kendt i hele landet for deres tekniske assistance til kunderne.

Et øje for det mulige og mod til visioner – det er hemmeligheden.

Efter sin fars pludselige død i 1976 overtager Klaus Conrad den fulde ledelse af firmaet og investerer i et moderne EDB-anlæg, der afløser den mekaniske adressehåndtering. Nu koncentrerer foretagendet sig – understøttet af elektronikken – om forsendelsesvirksomhed. Et øje for det mulige og mod til visioner – det er hemmeligheden bag en ægte “Conradianer”. For Klaus Conrad og hans medarbejdere havde den rette flair for markedet. Kataloget, ofte betegnet som “Teknikbibelen”, opnåede kultstatus i 80’erne og udviklede sig til at blive et omfattende opslagsværk for alle tekkies og dem, der gerne ville være det.

Med fuld fart ind i internetæraen

Også her slår tekkie’s genetiske kode igennem. Conrad er stadig frontløber, når det kommer til teknik. Conrad var med fra starten, da radio- og tv så dagens lys. Fjerde generation efter Werner Conrad fører nu firmaet ind i internettets tidsalder med stor succes. CoMedia, et forhenværende datterselskab af Conrads, beskæftiger sig udelukkende med udvikling af elektroniske medier og arbejder kontinuerligt med at tilpasse onlinetilstedeværelsen til de nyeste standarder.  Internetdesignerne fra Conrad vandt allerede i 1998 en sølvmedalje i reklame og den anerkendte TV-Movie-Award for forbilledligt webdesign. I dag klikker 500.000 besøgere om ugen sig ind på Conrads website. Nu er conrad.de er en af de top ti mest besøgte internetshops i Tyskland.

Man ser ikke fremtiden, man skaber den

Og i dag? I dag er allerede i morgen for Conradfamilien. At foregribe fremtiden, idenficere trends, opspore innovationer og give ideerne plads. Ingeniørerne hos Conrad Technologie Centrum arbejder med stor lidenskab på udviklingen af nye produkter og innovative, teknologiske løsninger. En af de nyeste egenprodukter er 3D-printeren RF 1000 under mærket Renforce, som udover den tredimensionelle printfunktion kan udstyres med en fræse- og graveringsadapter, så brugeren bliver optimalt understøttet hele vejen fra ide til færdigprintet objekt.

Tekkie-5

Sortimenten udgør for tiden omkring 700.000 artikler og vokser hele tiden. Fra de mindste elektroniske byggeelementer, over måleteknik og automatisering af hjemmet til moderne underholdningselektronik som computer- og kommunikationsteknologi tilbyder Conrad et kæmpemæssigt udvalg af produkter fra førende producenter og stærke brands.

Som teknikelsker i Europa kommer man ikke udenom Conrad

Tekkie-6

På community.conrad.com kan teknikelskere deltage med deres projekter og viden i et socialt netværk og på den måde mødes og hjælpes ad. Fra folk der nørkler på hobbybasis til high-tech produktioner – her finder alle tekkies støtte, og rådgivning og kan samtidig nyde godt af ideer og løsningsforslag gennem for eksempel TECH S.W.A.T bilen, en ombygget og restaureret original Chevrolet truck, der for tiden turnerer gennem Schweiz og Tyskland. Trucken er udstyret med de seneste værktøjer og måleapparater og har sågar en 3D-printer ombord, for at kunne hjælpe folk med vanskelige teknikproblemer videre. Missionen: Intet teknisk problem bør eksistere mere end 24 timer!